Kivehető fogsorok

Megkülönböztetünk rögzített (fix), illetve kivehető fogpótlásokat.

Rögzített fogpótlásnak nevezzük azokat, melyeket a szájba egy speciális ragasztóanyag segítségével helyez a fogorvos; azt a beteg eltávolítani nem tudja.

A kivehető fogpótlásokat a páciens saját magának el tudja távolítani, ezáltal maga tudja tisztítani azt a szájon kívül.

Részleges kivehető pótlások

Részleges kivehető fogpótlást készítünk, ha a páciens még több foggal rendelkezik, de annyival már nem, hogy arra rögzített fogpótlás készülhessen.

A legegyszerűbb részleges kivehető fogpótlás a kapcsos fogpótlás. A kivehető rész fém kapcsokkal rögzül a meglevő fogakhoz. Nem szükséges feltétlenül a maradék fogak koronával történő beborítása, szétálló fogak esetében azonban sokszor elengedhetetlen. Esztétikai hátránya a fém kapocskarok külső felszínen való lefutása, ami mosoly esetén sokszor elkerülhetetlenül láthatóvá válik.

Csúsztatós kombinált fogpótlás

A csúsztatós rögzítésű fogpótlás esetén a meglevő sorvégi fogakat koronával látjuk el. Ezeken rögzül a finommechanikai rögzítő eszköz egyik része, a másik pedig a kivehető pótlásban található.

A pontosan egymásba illeszkedő alkatrészek súrlódása segíti a pótlás helyben maradását elmozdulásmentes és pontos rögzítést biztosítva.

Teleszkópos fogpótlás

Kis számú maradék fog esetén készítünk teleszkópos rögzítésű kivehető pótlást. A lecsiszolt fogakra fényesre polírozott fém sapkát, úgynevezett primer teleszkóp koronát ragasztunk, mely pontosan illeszkedik a kivehető részben rögzített szekunder teleszkóp koronába.

A köztük fellépő súrlódás tartja helyben a fogsort. Esztétikailag előnyös, ugyanis a fém sapkát teljesen eltakarja a kivehető rész.

Rendelőnk saját fogtechnikai laborral rendelkezik így kimagasló színvonalú fogtechnikai szolgáltatásokat tudunk nyújtani pácienseinknek.