Korona

A fogászati korona egy hagyományos, mégis a mai napig népszerű és hatékony megoldás arra, hogy helyreállítsunk egy sérült vagy hiányzó fogat.

Fogászati korona immáron évtizedek óta az egyik legnépszerűbb választás a páciensek körében, hiszen nemcsak hosszú távú megoldás, de ár-érték arányban is kiválónak számít.

A fogászati koronát abban esetben alkalmazzák, ha sérült fogakat kell helyreállítani, és mindezt töméssel vagy betéttel már nem lehet megoldani.

A fogászati korona és híd megfizethető és tartós, valamint formája és színe is tetszőlegesen alakítható. A páciensek többfajta típus közül választhatnak, így igény szerint a fogászati korona lehet fémkerámia, aranykerámia, tiszta porcelán vagy cirkon.

Megkülönböztetünk rögzített (fix), illetve kivehető fogpótlásokat.

Rögzített fogpótlásnak nevezzük azokat, melyeket a szájba egy speciális ragasztóanyag segítségével helyez a fogorvos; azt a beteg eltávolítani nem tudja.

A kivehető fogpótlásokat a páciens saját magának el tudja távolítani, ezáltal maga tudja tisztítani azt a szájon kívül.

Híd: A hídpótlás egy vagy több fogat pótló fogmű, melyet a hiányt határoló lecsiszolt fogakra rögzít a fogorvos.

Részleges kivehető pótlások

Részleges kivehető fogpótlást készítünk, ha a páciens még több foggal rendelkezik, de annyival már nem, hogy arra rögzített fogpótlás készülhessen.
A legegyszerűbb részleges kivehető fogpótlás a kapcsos fogpótlás. A kivehető rész fém kapcsokkal rögzül a meglevő fogakhoz. Nem szükséges feltétlenül a maradék fogak koronával történő beborítása, szétálló fogak esetében azonban sokszor elengedhetetlen. Esztétikai hátránya a fém kapocskarok külső felszínen való lefutása, ami mosoly esetén sokszor elkerülhetetlenül láthatóvá válik.

Csúsztatós kombinált fogpótlás:

A csúsztatós rögzítésű fogpótlás esetén a meglevő sorvégi fogakat koronával látjuk el. Ezeken rögzül a finommechanikai rögzítő eszköz egyik része, a másik pedig a kivehető pótlásban található. A pontosan egymásba illeszkedő alkatrészek súrlódása segíti a pótlás helyben maradását elmozdulásmentes és pontos rögzítést biztosítva.

Teleszkópos fogpótlás: kis számú maradék fog esetén készítünk teleszkópos rögzítésű kivehető pótlást. A lecsiszolt fogakra fényesre polírozott fém sapkát, úgynevezett primer teleszkóp koronát ragasztunk, mely pontosan illeszkedik a kivehető részben rögzített szekunder teleszkóp koronába. A köztük fellépő súrlódás tartja helyben a fogsort. Esztétikailag előnyös, ugyanis a fém sapkát teljesen eltakarja a kivehető rész.