A parodontitis (fogágy-gyulladás) a fogat tartó szövetek irreverzibilis gyulladásos folyamata. Két fő tünete a gyulladás, illetve a fogak tartószerkezetének pusztulása miatt bekövetkező tapadásveszteség, tasakképződés. Másodlagos tünet a fogak patológiás mozgathatósága, a furkáció érintettség, tályogképződés, kellemetlen szájszag, a fogak dőlése vándorlása, kiemelkedése a fogívből, a tasakváladékozása, az íny visszahúzódása, rágási nehézség.

Kürettálás nyitott/zárt

A fog küret ( gyakran kürett , vagy curettage ) parodontológiai károsodást szenvedett, esetleg mozgó fogak ( fogágybetegség ) megtartását célzó beavatkozás, mely a fogágy mély tisztításából áll a minden fog meghatározott felszíneire kialakított speciális küretkanalakkal.

A kürettálás során eltávolítjuk az ínytasak falán található gyulladt szöveteket és a fogkőtörmeléket, így tudjuk megszüntetni a bakteriális fertőzéséket és terjedését. Az ínytasakok kitisztítása gépi és kézi eszközökkel történik.

A kezelést általában két alkalommal vagy négy alkalommal végezzük helyi érzéstelenítésben, mert a betegség általában az összes fog kezelését teszi szükségessé.